parallax background

Gwenny bevraagt college over luchtkwaliteit

19/05/2016
Verbod op onverdoofd slachten als resultaat van overleg
10/05/2016
Snel werk maken van federale vliegwet
15/06/2016
 

Diegem, Steenokkerzeel en Kampenhout krijgen meer ultrafijn stof te slikken dan Brussel. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij. Vooral de metingen van het ultrafijn stof, dat heel wat kleiner en mogelijk schadelijker kan zijn dan 'gewoon' fijn stof, zijn verontrustend. Harno, de vereniging van huisartsen uit de Brusselse Noordrand, merkte doorheen de jaren een stijging in het aantal patiënten met klachten te wijten aan luchtverontreiniging.

Ultrafijn stof komt onder meer voort uit de verbranding van kerosine, de energiebron van zware voertuigen en vliegtuigen. Het fijn stof in de randgemeenten, zoals onder meer in Kampenhout, wordt niet alleen veroorzaakt door het luchtverkeer, maar ook door wagens en vrachtwagens op de gewestwegen.

In 2008 werden Europese richtlijnen voor fijnstof vastgelegd. Volgens de Europese Richtlijn werd is de limiet voor grover fijnstof (PM10) vastgesteld op 40 microgram per kubieke meter per jaar en 50 microgram per dag vanaf 2020. De dagelijkse limiet mag op maximaal 35 dagen per jaar overschreden worden. Voor de kleinste categorie fijnstof (PM2,5) is de limiet vanaf 2020, 20 microgram per kubieke meter lucht.

Graag had ik willen welke concrete acties het gemeentebestuur neemt om de luchtkwaliteit in Kampenhout te verbeteren?

 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.