parallax background

Sensibiliseringscampagne over het houden van alpaca’s op komst

06/05/2021
Nieuw op 1 mei: baasje van gechipte honden en katten moeilijker op te sporen
27/04/2021
Inspanningen tegen lekverliezen moeten omhoog
12/05/2021
 

Op woensdag 5 mei ondervroeg ik minister Ben Weyts over de hype rond alpaca's die door hun hoog knuffelgehalte steeds populairder worden. Daarbij wees ik de minister op de nood aan een sensibiliseringscampagne zodat de Vlaming voldoende geïnformeerd is over de noden en de kosten van de dieren.

Alpaca’s zijn schattig om te zien en worden ervaren als ideale dieren om te houden in tuinen of weides. Inmiddels worden ook wandelingen georganiseerd met de dieren. Toch is hier voor een stuk sprake van schijn die bedriegt. De nieuwsgierigheid van de dieren wordt al te vaak verward met het feit dat ze graag geknuffeld worden, terwijl de dieren zelfs niet graag aangeraakt worden. Daarnaast zijn alpaca’s ook een belangrijke kostenpost. De aankoop van één exemplaar situeert zich gauw tussen de 2.000 en 3.000 euro, maar het zijn kuddedieren en dus niet geschikt om alleen te houden. Bovendien moeten ze jaarlijks geschoren worden, zijn er de dierenartskosten én eten ze veel.

Tijdens de commissievergadering van woensdag 5 mei jl. riep ik de minister op om werk te maken van een sensibiliseringscampagne zodat de Vlamingen voldoende geïnformeerd zijn over de noden van alpaca’s en kosten van het houden ervan. Enkel zo kunnen we erover waken dat keuzes weloverwogen gemaakt worden en dat het welzijn van de dieren verzekerd wordt. De minister antwoordde daarop dat de pagina op huisdierinfo.be over lama-achtigen invulling zal krijgen en dat een sensibiliseringscampagne volgt.
 
 
Alpacas pik