parallax background

De Vroe klaagt politieke besluiteloosheid Belgocontrol aan

08/10/2010
Roetfilter binnenkort volledig terugbetaald
06/10/2010
Gwenny wil Kampenhout cultureel laten bruisen
14/10/2010
 

Belgocontrol is zwaar verlieslatend. Vorige week brak bij het federale overheidsbedrijf voor de luchtverkeersdiensten, nog een wilde staking uit in Zaventem en bij de regionale luchthavens. Vlaams volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe (Open Vld) kloeg gisteren in het Vlaams Parlement de politieke besluiteloosheid in het dossier aan, ook van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V).

De oorzaak van de malaise bij Belgocontrol gaat terug op het samenwerkingsakkoord van de federale overheid en de gewesten uit 1989 dat Belgocontrol verplicht gratis luchtverkeersleiding te verzorgen op de regionale luchthavens. De compensatie van die inkomstenderving voor het overheidsbedrijf door overvliegende luchtvaartmaatschappijen, is sedert dit jaar door Europa definitief verboden. Belgocontrol signaleerde al in 2007 dat het daardoor financieel gewurgd wordt, tenzij het samenwerkingsakkoord van 1989 zou worden herzien.

De bevoegde federale staatssecretaris van mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V) heeft nog geen enkele beslissing genomen omtrent deze zaak. Er is zelfs nog geen voorstel van oplossing.

Het dossier van Belgocontrol is in het voorjaar in een interministerieel comité van federale en gewestministers behandeld, niet als formeel punt, maar als 'variapuntje'. Het enige dat werd afgesproken op dat comité, is dat het auditrapport over Belgocontrol zou verstuurd worden naar de gewesten. Gwenny De Vroe vroeg aan Crevits of de Vlaamse Regering ondertussen een standpunt heeft ingenomen over de herziening van het samenwerkingsakkoord van 1989. Nu blijkt dat het auditrapport nooit werd verstuurd door staatssecretaris Schouppe, en dat sindsdien geen enkel overleg meer gepleegd is. Volgens Crevits heeft Vlaanderen geen initiatief genomen omdat "het huidige samenwerkingsakkoord goed is voor de gewesten". Gwenny De Vroe: "Ik ben het daar niet mee eens. Ik vrees zelfs dat de luchthaven van Zaventem, één van de sterkste motoren van de Vlaamse economie, van de politieke besluiteloosheid over Belgocontrol wel eens het grootste slachtoffer zou kunnen worden.' 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.