parallax background

Forse stijging tarieven speelpleinwerking

28/02/2013
Kinderopvang wordt beduidend duurder
27/02/2013
Gezellige familiedag Open VLD
28/02/2013
 

De gemeenteraad van Kampenhout besliste de dagprijs voor de speelpleinwerking en de sportweken vanaf de komende paasvakantie te verhogen met 4 euro per dag en per kind. Wie één kind naar het speelpleinhuis 't Grobbeltje stuurt, betaalt voortaan 11 euro per dag, ruim driemaal het Vlaams gemiddelde van 3,53 euro (cijfers voor 2010). Burgemeester Kris Leaerts (CD&V) acht de nieuwe tarieven "niet overdreven". Oppositielid en voormalig schepen van Jeugd Gwenny De Vroe (Open Vld) is er niet over te spreken.


Wie in Kampenhout woont, betaalde de voorbije jaren voor één speelpleindag in 't Grobbeltje 7 euro per dag voor een eerste kind, 5 euro voor een tweede en 3 voor een derde. Nu wordt dat respectievelijk 11 (een stijging met 60%), 9 (+ 90%) en 7 euro (+ 133%). Een gezin met twee kinderen die tijdens de komende paasvakantie twee weken naar de kinderopvang gaan, betaalt voortaan 180 euro. Tot nu toe was dat 108 euro, een stijging met 85% dus.

"Top in Vlaanderen"

"Er is inderdaad een stijging, maar je moet ook kijken naar de kwaliteit die geboden wordt in vergelijking met het Vlaams gemiddelde, en dat drie jaar oude cijfer is ongetwijfeld voorbijgestreefd", zegt burgemeester Kris Leaerts. "Onze speelpleinwerking behoort tot de top in Vlaanderen qua accommodatie, comfort, veiligheid, begeleiding - gediplomeerde monitoren kosten voor-taan 10,71 euro in plaats van 7 euro per uur - en aantal opvanguren en -dagen. Zo wordt in de meeste van onze buurgemeenten geen of nauwelijks opvang voorzien tijdens de krokus- en de paasvakantie."

Belastingen

"Een andere reden om de tarieven te verhogen, was dat het tegenover mensen die geen kinderen naar de opvang sturen niet eerlijk was, een aanzienlijk gedeelte van hun belastingen aan te wenden om de kinderopvang te betalen. Ook na de tariefverhogingen betalen ze nog altijd een stuk mee, want de opbrengsten van de bijdragen van de ouders dekt maar 75% van de kosten. Bovendien krijgen de ouders een fiscaal attest mee, waardoor zij de totale kost van de speelpleinwerking van hun belastingen kunnen aftrekken. Zodat de verhoging van de tarieven in de praktijk heel wat minder zwaar uitvalt. Het is ook een inhaalbeweging, onze tarieven werden de jongste tien jaar meer aangepast."

"Geen prioriteit"

Voormalig schepen van Jeugd Gwenny De Vroe veegt die argumenten van tafel. "Kampenhout wil een kindvriendelijke gemeente zijn. Dan is een goede buitenschoolse kinderopvang die de ouders niet zwaar op kosten jaagt een prioriteit. Besturen is keuzes maken en prioriteiten leggen. Een betaalbare speelpleinwerking is het voor de nieuwe meerderheid duidelijk geen prioriteit, zo blijkt. Ze hebben niet eens de Jeugdraad en het Lokaal Overleg Kinderopvang geconsulteerd alvorens een beslissing te nemen."

In de naburige gemeenten liggen de prijzen een stuk lager dan de nieuwe tarieven in Kampenhout. In Kortenberg betaalde je vorige zomer 6 euro per kind en per dag, in Steenokkerzeel 7 euro voor één kind, 12 euro als je twee kinderen naar de opvang stuurt en 15 voor drie kinderen. Haacht lijkt de meest kindvriendelijke buur. Vorige zomer moest je maar 4 euro per dag betalen voor een eerste kind, 3 voor een tweede en 2 voor een derde. Er was, net als in Kampenhout, opvang van 7 uur tot 18 uur en naast twee drankjes per dag - zoals in 't Grobbeltje - kregen de kinderen er dagelijks nog een vieruurtje bovenop.


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.