parallax background

Gehandicapte moet 106 dagen wachten op premie

29/03/2011
Skatedag in Kampenhout
29/03/2011
Gehandicapte moet 417 dagen wachten op premie
30/03/2011
 

Een persoon met een handicap moet gemiddeld 106 dagen wachten vooraleer hij weet of hij een tegemoetkoming krijgt van de Vlaamse overheid in de kosten voor allerlei soorten hulpmiddelen en aanpassingen die zijn leven draaglijker maken. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen, op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe.

Personen met een handicap kunnen zich richten tot het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap om een tegemoetkoming te krijgen in de kosten voor allerlei soorten hulpmiddelen en aanpassingen. Voorbeelden van hulpmiddelen en aanpassingen waarvoor een premie kan worden aangevraagd, zijn een toiletstoel, een douchestoel, een brailleschrijfmachine, handgrepen of aanvullende rijlessen om een rijbewijs te behalen of te behouden. Een gehandicapte die bijvoorbeeld een douchestoel ter waarde van 500 euro wil aankopen, kan bij de Vlaamse overheid het zogenaamde refertebedrag van 418 euro aanvragen.

In 2010 waren er 61.927 aanvragen waarvan er 7.257 een negatieve beslissing hebben gekregen. Van degenen met een negatieve beslissing zijn 67 personen in beroep gegaan. Daarvan zijn slechts vier beroepen gegrond verklaard. Personen met een handicap wachten gemiddeld 106 dagen vooraleer een beslissing wordt genomen over hun dossier. De kortste behandelingstermijn was 0 dagen, de langste duurde evenwel 417 dagen. Voor de tegemoetkoming bij deze hulpmiddelen trok de Vlaamse overheid in 2010 33,74 miljoen euro uit.

"Het is alvast een positieve evolutie dat de wachttijden in 2010 zijn ingekort. In 2009 moesten kandidaten gemiddeld twee maand langer wachten vooraleer ze een definitief antwoord kregen op hun aanvraag", aldus Gwenny De Vroe. 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.