parallax background

Gwenny De Vroe: “Jammer dat Kasteel van Ham dicht gaat”

07/01/2010
Bezorgdheid om Kasteel van Ham neemt toe
07/01/2010
Toekomst Pegasus Museum
08/01/2010
 

"Gwenny De Vroe: "Jammer dat Kasteel van Ham dicht gaat" Vlaams volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe uit Kampenhout vindt het spijtig dat de Vlaamse regering toelaat dat de nieuwe uitbaters van het Kasteel van Ham in Steenokkerzeel er niet toe verplicht worden het kasteel op gezette tijden open te stellen voor het grote publiek.


Gwenny De Vroe hekelt ook het onbehoorlijk bestuur bij de geplande overdracht van het kasteel naar een privé-uitbater. Ze heeft minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois ondervraagd over de beslissing van de Vlaamse regering om het Kasteel van Ham, een naam als een klok in Vlaams-Brabant, af te stoten en via de erfpachtprocedure in handen te geven van een privé-uitbater. Dat aan de nieuwe uitbater geen verplichtingen worden opgelegd het kasteel nog op gezette tijden open te stellen voor het brede publiek, betreurt De Vroe in hoge mate.

"De inwoners van Steenokkerzeel en de omliggende gemeenten waren fier op hun kasteel, ze kenden het goed en hadden er goede herinneringen aan. Nu wordt het weer meer een kasteel zoals uit lang vervlogen tijden: een plaats waar gewone mensen zelden binnen mogen. Volgens Bourgeois wegen de huidige inkomsten niet op tegen de kosten om het kasteel in stand te houden", aldus Devroe. "Bourgeois wijst ook op andere nadelen van de site, zoals een gebrekkige toegankelijkheid voor personen met een handicap en een slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Maar volgens de minister ligt vooral de onderbezetting aan de grondslag van de beslissing. Maar die onderbezetting is precies de wens van de overheid geweest: in 2009 werd het kasteel amper 47 keer gebruikt door Vlaamse overheidsdiensten en 83 keer door externen. In de glorietijden van het kasteel als Vlaamse overheidslocatie voor vergaderingen en evenementen werd het kasteel meer dan driehonderd keer per jaar afgehuurd, tot zelfs 402 maal in 1995."

Het kasteel zal in de toekomst uitgebaat worden als congresen seminariecentrum.


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.