parallax background

Hippodroom tegen de vlakte

30/06/2011
Gwenny De Vroe lijsttrekker Open Vld Kampenhout
20/06/2011
Gwenny De Vroe opnieuw lijsttrekker Open Vld
05/07/2011
 

De Vlaamse overheid wil de langste paardenrenbaan van Europa en de opmerkelijke tribune op de site van Groenendaal afbreken. De gemeente Hoeilaart betreurt dit standpunt en strijdt verder voor het behoud van de gebouwen.


De strijd om het behoud of de afbraak van de renbaan Groenendaal, waar vorige week nog een illegale raveparty werd gehouden, woedt in alle hevigheid verder. Enkele weken geleden startte het Agentschap Natuur en Bos (Vlaams Gewest) prompt met de afbraakwerken aan enkele bijgebouwen van de renbaan omdat er instortingsgevaar dreigde. Burgemeester Tim Vandenput (Open VLD) was onthutst over de plotse aanvang van de afbraakwerken en wil de uitspraak van de Raad van Vergunningsbetwisting afwachten.

Ondertussen polsten volksvertegenwoordigers Gwenny De Vroe (Open VLD) en Patricia De Waele (LDD) bij minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) naar wat de Vlaamse overheid van plan is met de renbaan Groenendaal in het Zoniënwoud. 'De minister gaf te kennen dat zij de langste paardenrenbaan van Europa en de opmerkelijke tribune op de site van Groenendaal wil afbreken. Daarmee verdwijnt opnieuw een stukje geschiedenis van Vlaanderen', zucht De Vroe. De overheid volgt daarmee de wensen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Die wil de gebouwen waaronder de tribune, de renbaan en de manege laten slopen. 'De tribune die de overheid ook wil afbreken, werd zelfs opgenomen in het referentiewerk Repertorium van de architectuur in België als opmerkelijke constructie van de Belgische ingenieur André Paduart. Volgens de erfgoedadviseurs van de overheid zou die tribune echter geen waarde meer hebben.'

De gemeente Hoeilaart betreurt het standpunt van de Vlaamse overheid. Het gemeentebestuur is namelijk voorstander van een reconversieplan om van de site een recreatieve en toeristische zone te maken. Die zou geschikt zijn voor wandelaars en fietsers, maar ook de hippotherapie of het therapeutisch paardrijden zou er uitgebouwd kunnen worden. Burgemeester Tim Vandenput (Open VLD): 'Wie willen samen bekijken hoe die site ingevuld kan worden. Het valt te betreuren dat de Vlaamse regering niet wil luisteren naar de wensen van de Hoeilanders. Maar voor ons verandert er eigenlijk weinig. Wij zullen blijven strijden om de afbraak tegen te houden en een toeristische invulling te geven aan de site, waarbij we het nodige respect opbrengen voor de natuur.'

Vier parlementsleden, waaronder Gwenny De Vroe (Kampenhout), dienden in de commissie Landbouw van het Vlaams parlement een resolutie in voor het behoud van de renbaan voor de paardenhouderij. Die tekst werd weggestemd, met acht tegen drie.


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.