parallax background

“Iedereen is tegen de verbrandingsoven”

12/12/2011
“Van Gansewinkel vertelt niet hele waarheid”
06/12/2011
Jongeren met vragen kunnen terecht op het JIP
03/01/2012
 

Met het Tildonkse reuzenpaar Jan en Babs op kop, gevolgd door, volgens de organisatoren, 2500 betogers werd een korte protestmars tegen de ovenplannen ingezet. Onder hen ook een aantal politici uit de regio met Michel Baert, Jean Meeus, Gwenny De Vroe, Steven Swiggers, Tom Dehaene en Karin Giroflé omringt door vlaggen en spandoeken van Open Vld, N-VA, CD&V, Groen!, sp.a en Vlaams Belang. Tien agenten van de zone Kastze en acht van de zone Haacht kregen de hulp van stewards van Natuurpunt voor de ordehandhaving.

Teksten op de spandoeken als 'Neen aan de oven'; 'Ben ik over 20 jaar nog gezond' en 'wij willen geen rook door de Schouvlieghe', kregen ondersteuning van spreekkoren en voetzoekers. De groep liep gedisciplineerd het afgesproken parcours naar de parking van de witloofveiling aan Kampenhout-Sas.

Joost De Cock, voorzitter van het actiecomité 'Stop de Oven', haalde in zijn toespraak fel uit naar de Vlaamse overheid. "Wij hoeven niet op straat te komen om onze buren, de gemeenten of de provincie wakker te schudden, alleen bij de Vlaamse overheid slapen ze nog. Zij keuren een milieueffectenrapport goed, waarin de schouw van de oven omschreven wordt als een landmark voor de omgeving en onze dorpen als gehuchtjes waarin amper mensen wonen. Dat ze maar eens komen kijken hoe de waarheid hier geweld wordt aangedaan."

De Cock ziet voor deze inschattingsfouten twee mogelijke redenen. "Ofwel zijn de diensten onvoldoende met competitieve mensen bemand ofwel gebeuren hier zaken die het daglicht niet verdragen." Of nog: "onze tegenstanders schilderen 'Stop de Oven' graag af als een klein groepje heethoofden zonder sociaal draagvlak. Ik nodig hen uit om een optocht pro de verbrandingsoven te organiseren om te zien hoe groot hun draagvlak is."

Tony Verhelle van het actiecomité heeft alvast weet van 6000 gedownloade bezwaarschriften, maar hoopt dat het er tegen 12 januari minstens 10.000 zullen zijn. Helga Kunert, voorzitter van de milieuraad van Kampenhout, bereidt met de leden een advies voor maar vindt geen enkel argument in het voordeel van het ovenproject. "Er is al overcapaciteit in Vlaanderen en het mobiliteitsprobleem op Kampenhout-Sas zal nog groter worden." Voor Bert Francois van 'Kampenhout-Sas Ademt' wordt de regio op termijn onleefbaar door de toevloed van risicobedrijven, een verkeersinfarct en luchtpolutie. De deelnemers sloten af met een gratis beker witloofsoep. Bij het bedrijf Recover Energy, dat de oven wil uitbaten, was er zondag niemand bereikbaar.


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.