parallax background

Nieuw op 1 mei: baasje van gechipte honden en katten moeilijker op te sporen

27/04/2021
Wereldproefdierendag: vervanging, vermindering, verfijning en verantwoordelijkheid
26/04/2021
Sensibiliseringscampagne over het houden van alpaca’s op komst
06/05/2021
 


De contactgegevens die terug te vinden zijn op de chips die bij honden en katten verplicht zijn ingeplant, worden vanaf 1 mei automatisch anoniem. Die aanpassing maakt het moeilijker om de eigenaar van een verloren gelopen hond op te sporen. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts roept eigenaars daarom op hun gegevens alsnog publiek te maken, zodat de dieren toch snel opgespoord kunnen worden. Vlaams volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe dringt aan bij minister Weyts om de sensibiliseringscampagne zo snel mogelijk te starten: “Elke dag geraken er wel honden of katten verloren. Het zou dan ook goed zijn als diezelfde dag de campagne start.”


Voor dierenartsen, asielen en politie blijven de gegevens sowieso toegankelijk. Maar omdat er het best geen tijd verloren wordt om een eigenaar van een verloren gelopen hond of kat op te sporen, roept Weyts de eigenaars op hun gegevens publiek te maken. Op die manier kan iedereen met een chiplezer de gegevens van de eigenaar achterhalen.

Die anonimisering van de gegevens is een laat gevolg van de Europese privacywetgeving. Waar tot nu de gegevens standaard publiek toegankelijk waren, wordt het systeem vanaf 1 mei omgekeerd: alle gegevens zijn privé, tenzij de persoon in kwestie zelf beslist die openbaar te maken.

Diereneigenaars kunnen die gegevens publiek maken door met hun eID in te loggen op de databank van DogID of CatID. Daarnaast kunnen ze nu ook hun rijksregisternummer toevoegen. Dat moet vermijden dat, bijvoorbeeld na een verhuis, mensen vergeten hun adres te wijzigen. In het rijksregister staan immers altijd de recentste gegevens vermeld. In de loop van mei komt er nog een campagne om katten- en hondeneigenaars hiervan op de hoogte te brengen.

Vlaams Parlementslid Gwenny De Vroe vraagt zich af of baasjes van een hond of kat nog wel gevonden gaan worden: “Zij kunnen hun gegevens wel publiek laten maken, maar daarvoor moeten ze hun rijksregisternummer koppelen aan het chipnummer van hun huisdier, en dit op twee specifieke websites. De vraag is: hoeveel mensen zullen dat doen? Want je hebt er een kaartlezer en de pincode van je identiteitskaart voor nodig. Maar het is wel essentieel dat de gegevens van baasjes zoveel mogelijk openbaar zijn. Enkel zo kunnen dier en mens weer bij elkaar worden gebracht als er iets foutloopt.”

“De campagne die gepland staat in mei is erg belangrijk. Ik verwacht dan ook dat de minister zo snel mogelijk aan de slag gaat. 1 mei gaat dit nieuwe systeem van start. En elke dag geraken er wel honden of katten verloren. Het zou dan ook goed zijn als diezelfde dag de campagne start.”
 
 
1 mei gegevens chip (3)
 
 
Een stappenplan voor het koppelen van je rijksregisternummer aan de chip van je geliefde viervoeter en het openbaar zetten van de gegevens kan je terugvinden op de volgende link: https://www.dogid.be/sites/default/files/claimprocedure_nl_part_rrn_koppelen_0.pdf