parallax background

Nieuwe natuurgebieden voor Kampenhout

23/09/2010
Gwenny De Vroe klaagt gevaarlijke Haachtsesteenweg aan
02/07/2010
Roetfilter binnenkort volledig terugbetaald
06/10/2010
 

Natuurpunt krijgt het beheer over Steentjesbos, Rotbos en Weisetterbos

Het OCMW van Mechelen heeft het beheer van al haar bossen in Mechelen en de buurgemeenten (300 hectare) overgedragen aan Natuurpunt. Ook enkele bossen in Vlaams-Brabant komen onder het beheer van de natuurvereniging. Zo ondermeer het Steentjesbos, het Weisetterbos en percelen in het Rotbos te Kampenhout. De totale oppervlakte beheerd natuurgebied in Kampenhout zal met deze uitbreiding stijgen van 130 ha naar meer dan 200 ha.

Het Steentjesbos op de grens met Schiplaken is met zijn 46 ha één van de grootste loofbossen uit de regio.

Het Weisetterbos van ongeveer 19 ha vormt aan het kanaal Mechelen-Leuven een natuurlijke buffer voor het industriegebied aan Kampenhout-Sas.
Het Rotbos, met een oppervlakte van 6 ha, ligt in het VEN-gebied en het Habitatrichtlijngebied "Valleigebied tussen Melsbroek, Kampenhout, Kortenberg en Veltem" aan de Kampelaar, Bulsom en Bergheide.

Stefan Vandevenne, voorzitter van Natuurpunt Kampenhout: "Natuurpunt was al langer vragende partij om het beheer van de bossen van het OCMW over te nemen. Omdat het bosbeheer geen kerntaak is van het OCMW en omdat de bossen niet verkocht mogen worden, heeft het OCMW van Mechelen voor deze oplossing gekozen. Een voorbeeld dat navolging verdient !"

Na de effectieve beheersoverdracht van de verschillende bossen zal Natuurpunt vooral werken aan het verbeteren van de toegankelijkheid en het verhogen van de biodiversiteit.

Ook Gwenny De Vroe, Vlaams volksvertegenwoordiger en Schepen van leefmilieu van de gemeente Kampenhout is tevreden met de beslissing van het OCMW Mechelen. "Onze ervaringen met het natuurbeheer door Natuurpunt zijn goed. Dat daar nu in één klap meer dan 70 ha bijkomt, is schitterend nieuws voor natuurliefhebbers en recreanten, maar ook voor de biodiversiteit en het behoud van het landelijk karakter van onze gemeente."


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.