parallax background

Sas Kermis: culturele geschiedenis van Kampenhout herleeft

02/08/2022
De zomer van Kampenhout: boottochten, dansen en genieten aan’t Sas
15/07/2022
De 11e Nacht van Gwenny & Co met Radio Botanique en DJ Anda Ackx
31/08/2022
 

Op 5 augustus zal een stukje culturele geschiedenis van Kampenhout terugkeren. Om 18u openen Eerste schepen Gwenny De Vroe (Open Vld) en het kinderschepencollege Sas Kermis plechtig. Voor sommigen het moment om nostalgisch terug te kijken naar vroeger, anderen richten de blik naar de toekomst. En of die er goed uitziet!

Voor deze bijzondere gelegenheid hebben we contact opgenomen met Willy Vercammen, grondlegger van Sas Kermis en voormalig eigenaar van café De Gulden Karpel. Sas Kermis kent zijn oorsprong in het driedaagse eetfestijn dat Willy samen met Marie-Louise Michiels, voormalig uitbaatster van ’t Zaaltje aan ’t Kanaaltje, aan ’t Sas organiseerde. Willy serveerde mosselen op een wijze waarvan hij het geheime recept nog steeds niet wil verklappen en Marie-Louise nam de smoutebollen voor haar rekening. Daarnaast zorgden de lokale handelaars voor randanimatie voor de kleinsten door kermismolens aan beide zaken te voorzien.

Stilaan groeide het gebeuren uit tot een heuse Vlaamse kermis met foorkramers waarbij men smoutebollen kon kopen of na een partijtje eendjesvissen of een passage bij het schietkraam terugkwam met een knuffelbeer of speelgoedgeweer. In de warme zomerperiode sprongen waaghalzen van de brug om verkoeling op te zoeken in het kanaal. “Het was een zorgeloze tijd aan Kampenhout-Sas”, steekt Willy van wal. “Mijn vrouw en ik zijn erg blij dat dit stukje culturele geschiedenis nu een vervolg krijgt. Wij bewonderen Gwenny voor haar inzet en zijn ervan overtuigd dat Kampenhout-Sas zal herleven als nooit tevoren”, zegt Willy enthousiast.
 
 
Sas Kermis retro
 
 

Dat schepen Gwenny De Vroe zich al jaren inzet voor de ontwikkeling van Kampenhout-Sas steekt ze niet onder stoelen of banken. “Jaren geleden toen de huizen aan’t Sas en ook het café van Willy plaats moesten maken voor de vernieuwing van het verkeersknooppunt heb ik de belofte gedaan het leven aan Kampenhout-Sas niet verloren te laten gaan, maar juist het toeristisch en recreatief potentieel verder uit te bouwen. Als schepen voor Toerisme en kind van generaties Sas-bewoners beschouw ik het als mijn plicht om deze verborgen parel op te blinken en in zijn volle glorie te doen schitteren.”

En schitteren doet Kampenhout-Sas deze zomer. Voor de passerende fietsers en wandelaars werden ook dit jaar weer picknickbanken gezet waarop men tijdens een verdiende pauze kan genieten van de idyllische omgeving. Daarnaast worden er vanuit de gemeente verschillende initiatieven genomen om de beleving rond Kampenhout-Sas aan te wakkeren. Zo organiseert men naast Sas Kermis op 20 en 21 augustus een tweedaagse onder de noemer Zomeren aan ’t Sas waarbij er verschillende foodtrucks, live muziek, springkastelen, kano- en kajakinitiatie enz. voorzien worden om de zomer in stijl af te sluiten. Amusement verzekerd!