parallax background

Taks moet nieuwe nachtwinkels weren

19/02/2013
Open VLD: ‘Op een constructieve manier oppositie voeren’
22/01/2013
Kinderopvang wordt beduidend duurder
27/02/2013
 

Wie in Kampenhout een nachtwinkel wil openen, zal voortaan eerst 6.000 euro 'openingsbelasting' moeten betalen. Met die maatregel hoopt de nieuwe CD&V-N-VA-meerderheid het aantal nachtwinkels op het huidige totaal van drie te houden en de overlast waarmee nachtwinkels dikwijls geassocieerd worden te beperken. Oppositiepartijen Open Vld en Groen vinden dat, om verschillende redenen, een zinloze maatregel.

Groot-Kampenhout telt momenteel drie nachtwinkels. Het gemeentebestuur wil het daarbij houden. "Drie nachtwinkels lijkt mij voldoende voor een gemeente van 11.000 inwoners", zegt kersvers schepen van Financiën Marleen Van de Wiele (N-VA). "Nachtwinkels zijn bedoeld om mensen te depanneren die 's avonds laat merken dat ze iets vergaten mee te brengen van een gewone dagwinkel. Het is niet de bedoeling dat extra nachtwinkels elkaar kapot gaan concurreren of de concurrentie aangaan met dagwinkels. Bovendien veroorzaken de nachtwinkels, die vooral alcohol en sigaretten verkopen, altijd wel voor overlast. Dat zijn daarom geen zware incidenten, maar toch. Regelmatig moet afval geruimd worden in de buurt van nachtwinkels en omwonenden worden 's nachts wakker van portieren van wagens die dichtgeslagen worden of van mensen die op de stoep luidop staan te kletsen terwijl de motor van hun wagen draait. Die 6.000 euro openingstaks betekent een drempel die kandidaat-nachtwinkeluitbaters doet nadenken of zij er wel goed aan doen hun plannen uit te voeren".

"Verkeerd signaal"

De zes Open Vld-verkozenen en Groen-raadslid Carlo Daniëls stemden op de gemeenteraad tegen de maatregel. "Wij zijn het er wel over eens dat drie nachtwinkels voldoende is voor een gemeente als Kampenhout", zegt voormalig schepen, huidig Open Vld-raadslid en Vlaams volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe. "Maar dat zo trachten te houden met een openingstaks van 6.000 euro en een belasting van 1.500 euro uitbatingsbelasting per jaar, is een verkeerd signaal. Open Vld is gekant tegen elke vorm van extra belasting. Ik vroeg tijdens de gemeenteraad waarom het college geen werk maakt van het voorstel van Unizo om een vestigings- en uitbatingsvergunningsreglement uit te vaardigen. Daarin kunnen voorwaarden worden opgenomen die een véél grotere drempel betekenen dan die taks van 6.000 euro. Ik kreeg geen afdoend antwoord. Je zou bijna gaan denken dat het alleen maar om het geld te doen is en dat ze hopen dat één of andere kandidaat-uitbater alsnog toehapt en 6.000 euro stort". Carlo Daniëls en Groen Kampenhout zien geen problemen in extra nachtwinkels. "Ik heb die bergen afval nog nooit gezien en kan me niet voorstellen dat politiediensten de handen vol hebben aan de ordehandhaving in de buurt van die winkels", zegt hij.

"Dit is Brussel niet"

Shabrik Tabassum, de gerant van de nachtwinkel aan de Haachtsesteenweg tegenover het Texaco-pompstation, is niet te spreken over de 1.500 euro belasting per jaar voor de bestaande nachtwinkels. "Alsof wij gouden zaken doen", zegt hij. "Ik vraag me ook af of er vele gegadigden zouden zijn om hier nog een extra nachtwinkel te openen, ook zonder die openingstaks van 6.000 euro. Wij zijn open van 6 uur 's avonds tot 2 uur 's nachts en het is hier nooit over de koppen lopen. Maar we zijn wel nuttig. Vraag het aan mensen die in de buurt wonen: zij vinden het een goede zaak dat ze bij ons terechtkunnen als ze na hun werk nog iets nodig hebben van in de winkel." Tabassum neemt ook het argument van de overlast niet. "Dit is Kampenhout, niet Brussel. Hier wordt geen vuilnis achtergelaten en het trottoir wordt hier niet ingenomen door jonge gasten die drank kopen en die aan de uitgang in groep opdrinken".


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.