parallax background

Weyts wil gemeenten extra sensibiliseren rond gevaren van vuurwerk voor dieren

14/01/2015
Opbrengst ‘Nacht van Gwenny & Co’ naar jeugdhuis TonzenT
09/01/2015
Uitnodiging Tweede Valentijnsdiner
22/01/2015
 

(BELGA) = Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil de Vlaamse steden en gemeenten in 2015 extra sensibiliseren rond de gevaren van vuurwerk voor (huis)dieren. Dat heeft hij woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Jelle Engelbosch (N-VA) en Gwenny De Vroe (Open Vld).

Voor de meeste mensen staat oudejaarsnacht in het teken van vieren. Maar eigenaars van dieren zitten tijdens die feestnacht vaak met een extra zorg in het achterhoofd. Veel (huis)dieren zijn namelijk overgevoelig voor de knallen en raken helemaal in paniek waneer er vuurwerk wordt afgestoken. Elk jaar zijn er ook berichten van dieren die overlijden in de nacht van oud naar nieuw. Ook begin dit jaar waren er verschillende berichten van dieren (vooral paarden) die waren overleden omdat ze werden opgeschrikt door vuurwerk. Het protest van dierenbezitters groeit. Zo is er de Facebookgroep "dierenvrienden tegen vuurwerk" en afgelopen weekend was er in Nijlen ook een optocht voor een doodgeschrokken paard.

In antwoord op vragen van Jelle Engelbosch (N-VA) en Gwenny De Vroe (Open Vld) toonde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts begrip voor de bekommernissen rond het dierenleed. "Het is wetenschappelijk bewezen dat luide knallen en felle lichtflitsen schadelijk zijn voor dieren", aldus Weyts.

Van een algemeen verbod op vuurwerk is geen sprake. Wel wil minister Weyts steden en gemeenten verder sensibiliseren over de risico's van vuurwerk voor dieren. Gemeenten kunnen via lokale reglementen al maatregelen treffen. "Men kan bijvoorbeeld het afsteken van vuurwerk in weides en woonwijken verbieden en het vuurwerk op één centrale plaats organiseren", suggereert Weyts. Tegelijk wil hij ook bezitters van dieren maximaal laten informeren en tips geven over hoe zij maatregelen kunnen nemen om hun dieren te beschermen tegen de risico's van vuurwerk.


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.