parallax background

Soepelere regelgeving definitief voor meer zwemlocaties in open water

26/02/2024
IJsberen aan ‘t Sas: heel koud, maar heel plezant!
05/01/2024
 

Zomerse lentedagen doen heel wat mensen verlangen naar een frisse duik. Op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen kan je al zwemmen in open lucht, dat is een stijging van 14% tegenover 2020. Als het van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe afhangt gebeurt dat binnenkort op nog veel meer plaatsen. De Vlaamse regering keurde vrijdag (23/2) definitief regelgeving goed dat drempels voor extra zwemlocaties verlaagt en lokale besturen de langverwachte bevoegdheid geeft om extra locaties te voorzien op hun grondgebied.

Het beperkt aantal zwemplekken in open lucht was tot nu toe zeer strikt gereglementeerd met bijzondere voorwaarden die ervoor zorgen dat het niet evident is om tot een extra zwemzone te komen. Demir en De Vroe vonden het al langer een gemiste kans dat er in zoveel vijvers, waterlopen en meren niet gezwommen mocht worden. Veel lokale besturen botsten ook al tegen regels die dit verhinderden. Daarom werkte Vlaanderen een soepelere regeling uit, waarbij lokale besturen bevoegd worden om extra zwemlocaties in te richten.

Gwenny De Vroe, Vlaams parlementslid voor Open Vld en schepen in Kampenhout botste ook al tegen regels die dit verhinderden en had daarom een voorstel van decreet voorgelegd om de regels aan te passen. De Vroe wordt nu tegemoetgekomen door de Vlaamse regering: “In open lucht, in de natuur, kunnen zwemmen is pure vrijheid. Alleen maakt de verouderde regelgeving dat vandaag quasi onmogelijk. Als de veiligheid niet in de weg staat van zwemplezier, waarom zouden dan regels dat moeten doen? Door dit aan te pakken kunnen binnenkort zoveel mensen meer genieten van hun vrijheid en onze mooie natuur.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Om voor meer zwemmogelijkheden in open water te zorgen gaan we de regels vereenvoudigen om tot een erkende zwemzone te komen. We willen het de lokale besturen bovendien zo makkelijk mogelijk maken om zelf bijkomende locaties aan te duiden, zij kennen hun gemeente het beste. Met het besluit dat we vandaag goedkeuren willen we zwemmen in open water mogelijk maken op een veelvoud van plaatsen, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen en een snelweg naar verdrinkingen te organiseren”.

Wat wijzigt er?

  • Voor de veiligheidsvoorwaarden en faciliteiten gelden in Vlaanderen op dit moment striktere regels dan wat door EU wordt voorgeschreven. Hierdoor wordt zwemmen in open water bemoeilijkt. De bestaande voorwaarden om als zwemzone erkend te worden in VLAREM zijn versoepeld. Zo wordt het eenvoudiger om een zwemzone te starten en dat met behoud van de veiligheid voor de zwemmers. Concreet gaat het om de afschaffing van voorwaarden als: blustoestellen, stortbaden, sanitair, douchecabines en bodemcriteria (vb. bodem bedekt met zand en maximale hellingsgraad).
  • De lokale besturen krijgen voor het eerst de mogelijkheid om zo laagdrempelig mogelijk zelf in bijkomende locaties te voorzien op hun grondgebied. Hiervoor gebeurt een aanpassing aan de VLAREM-wetgeving met een nieuwe categorie van zwemwater: de vrije zwemzone. Het enige wat het lokaal bestuur moeten voorzien is een test van de waterkwaliteit, een toelating van de eigenaar/beheerder en een risicobeoordeling die Zorg en Gezondheid goedkeurt.

 

 

 
 
WhatsApp Image 2024-02-23 at 13.40.09 (1)
Gwenny De Vroe en minister Zuhal Demir tijdens een persmoment ter aankondiging van de nieuwe regelgeving.
 
 
 
 

Volledige deregulering is stap te ver

Diverse actoren riepen de voorbije maanden op om zomaar overal in Vlaanderen zwemmen op eigen risico toe te laten. Er wordt daarbij onder meer naar Nederland verwezen als voorbeeld. Feit is echter dat in Nederland ook meer accidentele verdrinkingen waren in 2020 dan in Vlaanderen. Ook per miljoen inwoners ligt het aantal verdrinkingen in Nederland hoger. Omwille van veiligheid en waterkwaliteit vindt de Vlaamse regering volledige deregulering dan ook een stap te ver.

De Vlaamse regering  schakelde vorig jaar een versnelling hoger met de ‘Grote Stroomversnelling’ om voluit in te zetten op het verder verbeteren van de waterkwaliteit van onze rivieren en beken. Ondanks de aantoonbare verbetering is de waterkwaliteit niet overal voldoende goed om er in te zwemmen. Daarnaast kan ook het zwemmen of duiken van bruggen of sluizen gevaarlijk zijn. Betonnen constructies op de bodem kunnen letsels veroorzaken of grote temperatuurverschillen kunnen leiden tot een koudeshok. Daarom kiezen we voor het behoud van een risicobeoordeling door het lokale bestuur en het schrappen van overbodige regels.

Het Besluit van de Vlaamse Regering waarin de regelgeving vervat zit wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, waarna het van kracht wordt. De komende weken trekt het departement Omgeving en de VMM richting de lokale besturen om de wijzigingen en hun nieuwe bevoegdheid toe te lichten. In de loop van maart gaat het loket open waar lokale besturen hun locaties kunnen aanmelden.