parallax background

Administratieve vereenvoudiging voor personen met een beperking in de maak

17/01/2017
Alternatieven voor dierproeven
11/01/2017
Proefprojecten cohousing
03/02/2017
 

Op vraag van volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe (Open Vld) zullen personen met een beperking jaarlijks geen attest van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) meer moeten indienen bij Sodexo om van een uitzondering op het aantal dienstencheques te genieten.

Personen met een handicap hebben recht op een verhoogd aantal dienstencheques. Hiervoor moeten ze jaarlijks een attest indienen. "Het is belangrijk om de papierlast zo veel mogelijk te beperken en te blijven streven naar verdere digitalisering en administratieve vereenvoudiging."

In oktober 2015 bevroeg Gwenny De Vroe, Vlaams Minister voor Werk & Economie Philippe Muyters voor de eerste maal omtrent deze problematiek. Op haar vraag hebben het departement Werk en Sociale Economie, Sodexo en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de nodige afspraken gemaakt om de administratieve vereenvoudiging mogelijk te maken.

Het jaarlijks attest zal worden vervangen door een automatische gegevensuitwisseling. Op deze manier kan het recht op een verhoogd aantal dienstencheques automatisch worden toegekend aan personen met een beperking, verwelkomt Gwenny De Vroe.


Controle

Een gebruiker zal op zijn klantenpagina van Sodexo kunnen aangeven dat hij recht heeft op een verhoogd aantal cheques. Het departement zal hiervan op de hoogte worden gebracht en dit controleren in de databank van het VAPH via de KSZ. Het resultaat van deze controle zal dan worden terugbezorgd aan Sodexo. Deze werkwijze zal volledig automatisch verlopen en de gebruiker zal hierbij enkel op zijn klantenpagina moeten aangeven dat hij een handicap heeft.


Tijdelijke oplossing in afwachting van volledige automatisering

De volledige uitwerking en implementatie van de automatische gegevensstroom krijgt komende maanden vorm. Het VAPH heeft sinds begin 2017 zijn gegevens reeds beschikbaar gemaakt via de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ).

Gwenny De Vroe verwelkomt alvast het feit dat de reeds gekende gebruikers met een handicap geen nieuw attest moeten indienen voor 2017. Eind december bezorgde Sodexo aan het departement Werk en Sociale Economie immers een lijst van gebruikers die nu al een attest hebben. 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.