parallax background

Gwenny De Vroe pleit voor betere informatie over koudestress bij dieren

11/02/2021
Kleurrijk Kampenhout
03/02/2021
Tweede Vlaams coronasteunpakket aan ondernemers goed voor 16,5 miljoen euro voor de regio Halle-Vilvoorde
11/02/2021
 




Sinds afgelopen weekend hebben we te maken met een serieuze winterprik, vriestemperaturen en een prachtig wit sneeuwtapijt. Dit heeft echter ook gevolgen voor het welzijn en de levensomstandigheden van onze dieren. In combinatie met het hoger aantal wandelaars in deze coronaperiode zorgt dat voor meer klachten over dierenverwaarlozing. Vele daarvan zijn terecht. Toch leeft er ook veel onwetendheid over wat strafbaar is en wat niet. Vlaams Parlementslid Gwenny De Vroe (Open Vld) pleit dan ook voor concrete informatie richting de lokale besturen: “Mensen dienen vaak goedbedoeld een klacht in. De laatste maanden krijgen lokale politiediensten, het meldpunt Dierenwelzijn én dierenwelzijnsorganisaties er echter enorm veel te verwerken. In deze tijden van crisis heeft de politie voldoende om handen. Betere informatie kan zorgen voor minder onterechte klachten. We moeten daarop inzetten.”


Dieren verwaarlozen kan niet en moet hardhandig aangepakt worden. Wanneer iemand serieuze dierenverwaarlozing vermoedt of zaken ziet die echt niet kunnen, is het dan ook uitermate belangrijk dat die persoon waakzaam is en aan de alarmbel trekt. Om ervoor te zorgen dat er ook geantwoord wordt op die alarmbel werd er de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de Vlaamse dienst Dierenwelzijn. Er kwam zowel personeel als middelen bij om extra in te zetten op het welzijn van dieren in Vlaanderen.

“Die forse investering leidt ertoe dat meer klachten behandeld kunnen worden. Dat is een goede zaak, want mensen vinden vlot hun weg naar de dienst. Vroeger bleven terechte klachten soms dode letter. Dat zou nu niet meer het geval mogen zijn. De laatste tijd krijgen politie, de administratie Dierenwelzijn alsook dierenwelzijnsorganisaties echter zoveel extra klachten toe – maar liefst 5.000 ondertussen – dat de nieuwe middelen niet langer soelaas bieden”, zegt Open Vld-parlementslid Gwenny De Vroe. “De reden is dat er vaak goedbedoelde, maar onterechte klachten worden ingediend vanuit onwetendheid, een verkeerde perceptie of een gebrek aan informatie.”

Het liberale parlementslid vult aan: “Het meldpunt Dierenwelzijn heeft ook een belangrijke informerende taak. Niet iedereen beschikt namelijk over de kennis inzake de koudebestendigheid van een dier. De website van de dienst Dierenwelzijn is dan ook een cruciale tool. Toch is er de afgelopen dagen enorm veel te doen over dierenwelzijn op verschillende facebookpagina’s. ‘Kampenhout leeft’ uit mijn eigen gemeente is maar een van de voorbeelden.”

Gwenny De Vroe pleit ervoor dat bevoegd minister Weyts zijn diensten inschakelt om het brede publiek beter te informeren. Dit kan via concrete informatie richting de lokale besturen. Zij kunnen in hun communicatie als gemeente en op de eigen sociale mediakanalen de nodige informatie geven. “Zo zorgen we ervoor dat de onwetendheid vermindert en dat er minder onterechte klachten binnenkomen. Ik denk dat onze politiediensten de minister heel dankbaar zullen zijn.”