parallax background

Tweede Vlaams coronasteunpakket aan ondernemers goed voor 16,5 miljoen euro voor de regio Halle-Vilvoorde

11/02/2021
Gwenny De Vroe pleit voor betere informatie over koudestress bij dieren
11/02/2021
Vorig jaar voerde Vlaanderen 22.626 honden in
15/02/2021
 


In totaal heeft de Vlaamse overheid de afgelopen maanden 225,43 miljoen euro aan steun uitgekeerd voor 75.371 steundossiers. Voor de regio Halle-Vilvoorde komt dit neer op 16,5 miljoen euro voor 5551 dossier. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) opvroeg over het Vlaams Beschermingsmechanisme. Dit is het tweede grote Vlaams coronasteunpakket aan ondernemers. In de gemeente Zaventem werden veruit de meeste premies ontvangen (1,84 miljoen). Dilbeek en Vilvoorde volgen op plaats twee en drie, met respectievelijk 1,49 en 1,14 miljoen euro aan steun.

Vlaams volksvertegenwoordiger en eerste schepen in Kampenhout, Gwenny De Vroe (Open Vld), licht de cijfers voor haar regio toe. “In totaal hebben we meer dan 16,5 miljoen euro verdeeld over de 35 gemeenten in onze regio Halle-Vilvoorde. In de gemeente Kampenhout, waar ik zetel, werden zo in totaal 117 ondernemingen vergoed voor het omzetverlies dat ze geleden hebben in de tweede golf. In totaal komt dat neer op een bedrag van 253.323 euro voor de Kampenhoutse ondernemers.”

De Vroe wijst op het eerlijker en doeltreffender karakter van dit tweede coronasteunpakket. “Met het Vlaams Beschermingsmechanisme zijn we in detail gaan bekijken welk omzetverlies ondernemingen lijden. De steun uit dit tweede pakket is daarmee selectiever dan het zogenaamde ‘helikoptergeld’ uit de eerste golf.”

De Vlaamse overheid heeft tijdens de zomer van 2020 het Vlaams Beschermingsmechanisme in het leven geroepen voor getroffen ondernemers. Ondernemingen die een omzetdaling van minstens 60 procent kunnen voorleggen tegenover dezelfde periode in 2019 of die verplicht gesloten zijn, kwamen hiervoor in aanmerking.

Bij aanvragen die automatisch goedgekeurd konden worden, is de doorlooptijd gemiddeld vier dagen. Ondertussen loopt er ook een derde steunpakket (tot en met 15 februari). Er is daarnaast een extra zogenaamde ‘globalisatiepremie’ in het leven geroepen voor de zeer zwaar getroffen sectoren, zoals bijvoorbeeld de evenementensector.