parallax background

Gwenny en de Chinese ballon

26/04/2014
Waarom zo lang zoeken naar kinderopvang?
03/04/2014
Met Gwenny op de zuipkar
28/04/2014
 

Ingespannen zat ze over haar laptop gebogen, surfend naar ideeën. Kijk hier, veerde ze opeens recht. Het was een foto van een vreemd tafereel dat het scherm vulde. Ik moest me voorover buigen om te zien welk wonderlijk, nooit eerder gezien toestel Gwenny’s aandacht had getrokken. We moeten het wel bestellen in China, zei ze, zou ik dat wel riskeren? Maar ze gaf meteen al zelf het antwoord: ik doe het.

Op de foto stond een Chinees met een rugzak op zijn rug. Uit die rugzak groeide een paal. Bovenop die paal was een reuzenballon in de vorm van een hart bevestigd. De man met de rugzak had een schakelaar in zijn handen. Daarmee kon hij in de ballon een led-licht aan en uitknippen. En op de ballon kon je wat je maar wenste laten afdrukken door een digitale foto door te sturen. Een verkiezingsfoto dus.

Na wat heen- en weer gemail met China had Gwenny de ballon besteld, met haar cirkelvormige campagnefoto op. De levering zou 24 uur na de ontvangst van de betaling volgen via DHL. Zou ze waar voor haar geld krijgen of gewoon opgelicht zijn, zoals her en der rond haar hardop werd gevreesd? Zou de ballon nog op tijd zijn voor de kick off van de verkiezingscampagne, een dansfeest met Maggie en Gwendolyn in Aarschot?

Een week later was het zover. Net op tijd. De ochtend van de kick off kwam in een groot pak een lege ballon aan, een rugzak, twee buizen waarin uitschuifbare palen staken, wat hulpstukken en een batterijhouder. Geen gebruiksaanwijzing. De buizen met de palen in waren met de beste wil van de wereld en deze mannelijke hulpkracht niet open te krijgen. Gelukkig liep in de buurt een werkkracht rond die sterker en handiger was en over een gereedschapskist beschikte. Na heel wat gesukkel en gepruts kreeg Gwenny het toestel in elkaar gevezen. Ze had één hulpstuk met schroefdraad in op overschot maar geen zichtbaar uitsteeksel meer om het op te schroeven en niemand ter beschikking die haar kon vertellen waar ze de plastieken schroef vergeten monteren was.

En de pech bleef duren. Het oude elektrische opblaastoestel voor rubberboten dat een gwennyballonmedewerker thuis op zolder was gaan zoeken, bleek defect. Gelukkig had een kampeerwinkel aan Kampenhout-Sas een goedkoop alternatief in de rekken liggen. Helaas, nu wilde het licht in de ballon niet aanfloepen. Gelukkig toonde een bevriend elektricien zich bereid na de werkuren even binnen te wippen.

Zou die het unieke campagne-instrument klaar krijgen tegen de avond? Het hele campagne-team verwachtte het. En hoopte dat de Chinese vrijwilliger het tegen de avond niet zou laten afweten.

De vrijwilliger en de ballon toonden zich betrouwbaar. Ik was te laat op het feest om het met eigen ogen te zien en te kunnen fotograferen. Maar ik heb gehoord dat de ballon ogen uitstak en luchters scheerde. Een foto van de het nooit eerder vertoonde toestel, in operationele vorm met vrijwilliger, zal ongetwijfeld op het internet nog opduiken.


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.