parallax background

“Hij was een vriend van iedereen”

01/12/2014
Open VLD niet te spreken over extra belasting
27/11/2014
Opbrengst ‘Nacht van Gwenny & Co’ naar jeugdhuis TonzenT
09/01/2015
 

Honderden namen zaterdag afscheid van Jos De Vroe. De geliefde bezieler van talloze verenigingen, maar ook organisator, ondernemer, sportliefhebber en bovenal levensgenieter overleed een week eerder onverwacht op 62-jarige leeftijd tijdens een fietstochtje. Onder meer Peter Van Petegem en Piet den Boer namen het woord tijdens de plechtigheid.


De twee aula's van Begrafenissen Pues in Winksele-Delle waren zaterdagochtend amper groot genoeg voor het afscheid van Jos De Vroe. Tijdens de emotionele plechtigheid eerden talloze vrienden en kennissen de Kampenhoutenaar, die zich jarenlang op allerlei vlakken verdienstelijk maakte.

Dochter en Vlaams Volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe omschreef haar vader in een vooraf opgenomen toespraak als een immer positief, openhartig en vriendelijk persoon. En een correct ondernemer. "Papa was iemand van zijn woord, je kon op hem rekenen", klonk het. "Geen vraag was hem te veel. Een man van het volk ook, een vriend van iedereen. Hij genoot van de vriendschap en het gezellig samenzijn, zowel met familie als zakelijke contacten. Papa was ook veruit de meest geëngageerde persoon hier aanwezig." Jos De Vroe was, naast bestuurslid van Open Vld Kampenhout en organisator van de jaarlijkse GP Impanis-Van Petegem, dan ook onder meer voorzitter en stichter van de lokale Unizo-afdeling en wielerclubs Blauwe Garde en Wielervrienden Kampenhout.

Onder de naar schatting 600 aanwezigen ook heel wat bekend volk, zoals de liberale politici Maggie De Block, Alexander De Croo, Gwendolyn Rutten en Jean-Jacques De Gucht. Vriend en kleinkunstzanger Zjef Vanuytsel bracht zelfs een speciaal nummer. Maar ook Herman Schueremans, Anne De Baetzelier, Mark Uytterhoeven en talrijke (oud-) spelers van KV Mechelen tekenden present.

Trouwste supporter

Namens die laatste groep nam voormalig profspeler en vriend Piet den Boer het woord. "Jos was altijd één van onze trouwste supporters", aldus de speler uit de legendarische Mechelse kampioenenploeg die in 1988 Europacup II won. "Hij had met alle spelers een goede relatie, maar werd voor mij ook een vriend. Hij was er ook bij toen ik mijn eerste buitenlandse match in Metz speelde. Daarna bleven we mekaar ontmoeten. Vol trots toonde hij me enkele weken geleden nog hoe 'zijn' Grote Prijs alsmaar belangrijker wordt. Ook in zijn voetballoge op KV stonden gastvrijheid en champagne altijd klaar. Na de match ging het licht daar altijd als laatste uit."

Maar de meest emotionele toespraak kwam wellicht van boezemvriend en voormalig profrenner Peter Van Petegem. "Onze 15-jarige vriendschap begon op de fiets in Calpe", vertelde hij. "Jos werd mijn hevigste supporter en stichtte hier zelfs een fanclub. De koers werd zijn leven. Zijn ultieme droom werd enkele weken geleden realiteit: de GP Impanis-Van Petegem werd een topper. Jos, het wordt niet gemakkelijk, maar we zullen er alles aan doen om je droom voort te zetten."

Op de tonen van 'Laat de zon in je hart' en onder een luid applaus droegen vrienden van Jos De Vroe aan het einde van de plechtigheid de kist naar buiten. Daarna werd hij in intieme kring gecremeerd. Naast een vrouw, zoon en dochter, laat Jos De Vroe ook drie kleinkinderen achter.


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.