parallax background

Minder regels, meer vrijheid voor zwemlocaties in open water

31/05/2023
Gwenny De Vroe gaat in 2024 voltijds ondernemen en zal zich niet meer verkiesbaar stellen
12/05/2023
Nood aan singlescan, singlereflex en singleplan!
27/06/2023

Zomerse lentedagen doen heel wat mensen verlangen naar een frisse duik. Op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen kan je zwemmen in open lucht, dat is een stijging van 14% tegenover 2020. Als het van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe afhangt gebeurt dat binnenkort op nog veel meer plaatsen. De Vlaamse regering keurde vandaag op voorstel van Demir en De Vroe een ontwerpbesluit goed dat drempels voor extra zwemlocaties verlaagt en lokale besturen de langverwachte bevoegdheid geeft om extra locaties te voorzien op hun grondgebied.

Het beperkt aantal zwemplekken in open lucht was tot nu toe zeer strikt gereglementeerd met bijzondere voorwaarden die ervoor zorgen dat het niet evident is om tot een extra zwemzone te komen.

Gwenny De Vroe, Vlaams parlementslid voor Open Vld en schepen in Kampenhout, vond het al langer een gemiste kans dat er in zoveel vijvers, waterlopen en meren niet gezwommen mocht worden. Als schepen botste ze ook al tegen regels die dit verhinderden en had daarom een voorstel van decreet voorgelegd om de regels aan te passen. De Vroe wordt nu tegemoet gekomen door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir die hiervoor een besluit voorlegt aan de Vlaamse regering.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Om voor meer zwemmogelijkheden in open water te zorgen gaan we de regels vereenvoudigen om tot een erkende zwemzone te komen. We willen het de lokale besturen bovendien zo makkelijk mogelijk maken om zelf bijkomende locaties aan te duiden, zij kennen hun gemeente het beste. Met het besluit dat we vandaag goedkeuren willen we zwemmen in open water mogelijk maken op een veelvoud van plaatsen, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen en een snelweg naar verdrinkingen te organiseren”.

Demir en De Vroe zijn zeer tevreden dat het dossier nu in een stroomversnelling komt en er binnenkort meer vrije zwemzones komen.

De Vroe: “In open lucht, in de natuur, kunnen zwemmen is pure vrijheid. Alleen maakt de verouderde regelgeving dat vandaag quasi onmogelijk. Als de veiligheid niet in de weg staat van zwemplezier, waarom zouden dan regels dat moeten doen?. Door dit aan te pakken kunnen binnenkort zoveel mensen meer genieten van hun vrijheid en onze mooie natuur.”

Om mensen al te doen dromen sprongen Demir en De Vroe maandag samen in het water in het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade.

 

Gwenny en Zuhal in het water in het domein van Sport Vlaanderen te Hofstade

WhatsApp Image 2023-05-29 at 14.48.02

Wat wijzigt er?

  • Voor de veiligheidsvoorwaarden en faciliteiten gelden in Vlaanderen op dit moment striktere regels dan wat door EU wordt voorgeschreven. Hierdoor wordt zwemmen in open water bemoeilijkt. De bestaande voorwaarden om als zwemzone erkend te worden in VLAREM worden versoepeld. Zo wordt het eenvoudiger om een zwemzone te starten en dat met behoud van de veiligheid voor de zwemmers. Concreet gaat het om de afschaffing van voorwaarde als: blustoestellen, stortbaden, sanitair, douchecabines en bodemcriteria (vb. bodem bedekt met zand en maximale hellingsgraad).
  • De lokale besturen krijgen voor het eerst de mogelijkheid om zo laagdrempelig mogelijk zelf in bijkomende locaties te voorzien op hun grondgebied. Hiervoor komt er een aanpassing aan de VLAREM-wetgeving met een nieuwe categorie van zwemwater: de vrije zwemzone. Het enige wat het lokaal bestuur moeten voorzien is een test van de waterkwaliteit, een toelating van de eigenaar/beheerder en een risicobeoordeling die Zorg en Gezondheid goedkeurt.

 

Volledige deregulering is stap te ver

Diverse actoren riepen de voorbije maanden op om overal in Vlaanderen zwemmen op eigen risico toe te laten. Er wordt daarbij onder meer naar Nederland verwezen als voorbeeld. Feit is echter dat in Nederland ook meer accidentele verdrinkingen waren in 2020  dan in Vlaanderen. Ook per miljoen inwoners ligt het aantal verdrinkingen in Nederland hoger. Omwille van veiligheid en waterkwaliteit vindt de Vlaamse regering volledige deregulering dan ook een stap te ver.

Op voorstel van minister Demir schakelde de Vlaamse regering vorig jaar een versnelling hoger met de ‘Grote Stroomversnelling’ om voluit in te zetten op het verder verbeteren van de waterkwaliteit van onze rivieren en beken. Ondanks de aantoonbare verbetering is de waterkwaliteit niet overal voldoende goed om er in te zwemmen. Daarnaast kan ook het zwemmen of duiken van bruggen of sluizen gevaarlijk zijn. Betonnen constructies op de bodem kunnen letsels veroorzaken of grote temperatuurverschillen kunnen leiden tot een koudeschok. Daarom kiezen we voor het behoud van een risicobeoordeling en het schrappen van overbodige regels.

 
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Om verschillende redenen is een volledige deregulering niet aan de orde, want het spreekt voor zich dat veiligheid, waterkwaliteit en verantwoordelijkheid doorheen al deze aanpassingen cruciaal zijn. Behalve zwemmen kan je trouwens ook lopen, wandelen of fietsen langs onze waters. Geniet dus zeker van de mooie dagen in onze prachtige natuur.”

Gwenny wil ook aan Kampenhout-Sas een zwemlocatie mogelijk maken

visual zwemlocatie Sas