parallax background

Nieuwe zitdag voor erfpacht Kasteel van Ham

19/05/2010
Opinie: Veiligheid boorplatforms supranationaal geregeld?
08/05/2010
Gwenny De Vroe & Tim Vandenput proberen Groenendaal te laten herleven
28/05/2010
 

De lopende erfpachtprocedure voor het Kasteel van Ham in Steenokkerzeel zit diep in het slop. Intussen staat het beroemde kasteel al vijf maanden leeg en verkommert het. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois ziet geen andere mogelijkheid dan de erfpachtvoorwaarden te wijzigen en een nieuwe zitdag te organiseren om een erfpachtnemer te vinden. Dat antwoordde hij op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe (Open Vld). Bourgeois verklaarde dat hij op de suggestie van De Vroe wil ingaan om in de nieuwe erfpachtvoorwaarden de verplichting op te nemen dat de erfpachtnemer het kasteel op gezette tijden openstelt voor het grote publiek.

Gwenny De Vroe vindt het een schande dat het kasteel van Ham al maandenlang leegstaat en verkommert. De meerderheid in het Vlaams Parlement had haar voorstel om het kasteel dan maar terug te laten uitbaten door de Vlaamse overheid, nipt weggestemd.

De Vroe stelde daarop een nieuwe reeks vragen aan minister Bourgeois. Die moest vandaag in het Vlaams Parlement toegeven dat de erfpachtprocedure in het slop zit. Op de zitdag die al met vertraging was georganiseerd in maart, doken slechts 2 kandidaat-erfpachtnemers op. Zij vroegen bovendien een waslijst bijkomende inlichtingen over parkeergelegenheid, uitbatingsmogelijkheden, verzekeringen, onderhoud van de vijver, toegankelijkheid voor personen met een handicap en de administratieve rompslomp waarmee de erfpacht gepaard gaat.


Bourgeois moet huiswerk overdoen


Om oplossingen te bieden aan de problemen die de twee kandidaat-erfpachtnemers hebben gesignaleerd, ziet Bourgeois zich nu verplicht de erfpachtvoorwaarden opnieuw te wijzigen. Daarvoor is een nieuwe regeringsbeslissing noodzakelijk. ´De procedure moet dus helemaal overgedaan worden´, zegt De Vroe, ´met een nieuwe zitdag, die volgens de minister wellicht zal kunnen plaatsvinden in oktober.´

Gwenny De Vroe maakte van de gelegenheid gebruik om te vragen ook de openstelling voor het grote publiek, bijvoorbeeld bij Open Monumentendag, toe te voegen bij de nieuwe erfpachtvoorwaarden. ´De inwoners van Steenokkerzeel en de omliggende gemeenten in de regio betreuren dat het Kasteel van Ham niet meer toegankelijk is´, aldus De Vroe. ´Door de nieuwe uitbater te verplichten het op gezette tijden open te stellen voor het grote publiek, blijft dit mooie erfgoed voor alle streekbewoners wel nog te bewonderen.´ 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.