parallax background

Open VLD-besturen vechten samen tegen komst verbrandingsoven

24/04/2012
“Gemiste kans om afvaloven te weren”
23/04/2012
Emma (8) wint insectenhotel
28/04/2012
 

Open VLD-besturen Kampenhout, Haacht en Boortmeerbeek vechten samen tegen komst verbrandingsoven


De Open VLD-besturen van Kampenhout, Haacht en Boortmeerbeek blijven zich verzetten tegen de komst van een nieuwe verbrandingsoven op het industrieterrein aan Kampenhout-Sas. De liberalen van de drie gemeenten engageren zich om zoveel mogelijk bezwaarschriften tegen de oven te verzamelen. Bijna 14.000 bezwaarschriften werden ingediend tegen de eerste vergunningsaanvraag voor de verbrandingsoven van Recover Energy. Ook de gemeentebesturen van Kampenhout, Haacht en Boortmeerbeek en het provinciebestuur van Vlaams-Brabant hadden eerder al bekendgemaakt dat ze geen nieuwe afvalverwerkende industrie aan Kampenhout-Sas wensten.

Eind vorig jaar kwamen meer dan tweeduizend betogers op straat om tegen de komst van een verbrandingsoven in Kampenhout te protesteren. Onder hen ook delegaties van alle politieke partijen uit de streek. 'De politieke strijd tegen de oven leek zo goed als gestreden,' zegt Kampenhouts schepen van leefmilieu Gwenny De Vroe, 'Maar plots verraste Recover Energy ons allemaal met een nieuwe, lichtjes gewijzigde vergunningsaanvraag. Het bedrijf verwees naar teken- en inschattingsfouten in de eerste aanvraag.' In het Vlaams Parlement moest de Vlaamse regering erkennen dat de talrijke bezwaarschriften tegen de eerste aanvraag naar de papiercontainer mochten. Bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA) stelde dat ze, om juridisch zeker te zijn, terug moeten worden ingediend. Gwenny De Vroe: 'Dat was een domper voor iedereen die zich had ingespannen om de komst van de oven in Kampenhout tegen te houden. De nieuwe vergunningsaanvraag wijzigt immers niet de fundamentele redenen waarom de hele regio zich unaniem tegen de komst van de oven verzet. Nieuwe verbrandingscapaciteit toelaten terwijl er een onvoldoende aanbod is aan afval dat voor verbranding in aanmerking komt, strookt bijvoorbeeld niet met die politiek die de Vlaamse overheid al jaren voert. Wij hopen dat er nu minstens zoveel bezwaarschriften ingediend worden als tegen de eerste aanvraag.'

Het openbaar onderzoek over de tweede stedenbouwkundige vergunningsaanvraag van Recover Energy voor de oven loopt nog steeds. 'De Open VLD-besturen van Kampenhout, Haacht en Boortmeerbeek helpen alvast bij het terbeschikking stellen en indienen van bezwaarschriften tegen de tweede vergunningsaanvraag voor een afvaloven in Kampenhout,' besluit Gwenny De Vroe.


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.