parallax background

Strengere regels voor afsteken van vuurwerk

30/01/2019
Dringende actie nodig voor veiligheid fietsers N21 & N26
16/01/2019
Meten is weten!
13/02/2019
 
 

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil striktere regels voor het afsteken van vuurwerk en kan daarvoor alvast op de steun rekenen van meerderheidspartners Open Vld en CD&V en van oppostiepartijen Groen en Vlaams Belang. Dat bleek dinsdagmiddag in het Vlaams parlement.

Weyts kondigde eerder deze maand al aan de regels voor vuurwerk te willen omdraaien. Nu is het overal toegelaten, tenzij de gemeente het verbiedt. Weyts wil dat het verboden is, tenzij de gemeente het expliciet toelaat op bepaalde plaatsen en tijdstippen. De minister wil daarmee dierenleed voorkomen: vooral op oudejaarsavond zijn er elk jaar incidenten met dieren die in paniek geraken en zelfs overlijden.

Bij Open Vld is daar alvast animo voor, bleek dinsdagmiddag in de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams parlement. "Wij kunnen ons volledig vinden in de omkering van die regels", zei Open Vld-politica Gwenny De Vroe. "Elk sterfgeval is er één te veel. Ik ben ook blij dat de minister de gemeentelijke autonomie niet wil aantasten." De Vroe benadrukte ook dat er meer moet ingezet worden op zogenaamd stil vuurwerk, of zaken als lasershows en vuurspektakels.