parallax background

Verbod op onverdoofd slachten

17/06/2015
Liberalen willen vliegwet tegen luchthavenlawaai
16/06/2015
Nieuwe woonvormen in Vlaanderen
18/09/2015
 

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is niet van plan om in te gaan op de vraag van Limburgse burgemeesters om het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren tijdens het Offerfeest met een jaar uit te stellen. Dat zei hij woensdag in het Vlaams Parlement. Coalitiepartners CD&V en Open Vld en de oppositiepartijen sp.a en Groen hebben kritiek op de minister.

Eind september vieren de moslim het Offerfeest, waarbij heel wat onder hen onverdoofd een schaap slachten. Velen deden dat op door gemeenten ingerichte tijdelijke slachtvloeren. Omdat dit strijdig is met een Europese richtlijn rond dierenwelzijn, wil Weyts dat voortaan verbieden. Hij kondigde dat in september vorig jaar aan en nam eind mei een definitieve beslissing.

Burgemeesters van Limburgse gemeenten met een grote moslimgemeenschap vrezen echter dat het onmiddellijke verbod voor problemen gaat zorgen en vragen de minister om een jaar uitstel. Maar minister Weyts gaat daar niet op in. "Met uitstel ga je net de chaos organiseren, want dan komen er juridische procedures. Uit adviezen blijkt dat iedereen die de organisatie van tijdelijke slachtvloeren juridisch zou aanvechten dat op zijn sokken zou halen", zei hij.Coalitiepartners CD&V en Open Vld volgen Weyts niet. CD&V-parlementslid Sonja Claes meent dat Weyts de confrontatie zoekt met de moslimgemeenschap. "Ik ben ervan overtuigd dat de moslimgemeenschap zelf stappen vooruit wil zetten inzake dierenwelzijn, maar dat los je niet met een vingerknip op. Je hebt daarvoor tijd nodig", zei Claes. Open Vld-parlementslid Gwenny De Vroe had gehoopt "op een meer pragmatische en verzoenende aanpak" van Weyts.

Ook bij de oppositie is er kritiek. "Welke stap zetten we nu als samenleving vooruit? In plaats van via overleg en wederzijds begrip naar oplossingen te zoeken, zitten we terug in de loopgraven", zei Ingrid Lieten (sp.a). Ook Groen noemt de beslissing van Weyts "geen totaaloplossing". "Dierenwelzijn is enkel gebaat bij een verbod op onverdoofd slachten op een realistische termijn", zei Hermes Sanctorum.

Vlaams Belang vindt de beslissing van Weyts "een stap in de goede richting", al had volgens Chris Janssens een decretaal verbod op onverdoofd slachten "een keuze van de duidelijkheid" geweest. 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.