parallax background

Vlaams-Brabantse topnatuur op long list regering

14/01/2022
Tevreden met verhoging straffen dierenmishandeling
12/01/2022
Woningdelen voor iedereen: kernversterkend, duurzaam en sociaal
25/01/2022
 

De Vlaamse regering selecteert het project Brabantse Wouden als één van de zes kandidaten om erkend te worden als Nationaal Park. Boerenlandschap Pajottenland staat op de long list voor de erkenning als Landschapspark.

De Vlaamse regering duidt voor het einde van deze legislatuur nog een aantal nationale parken aan. Zo’n Nationaal Park biedt een samensmelting van topnatuur en unieke belevingen van het landschap, de streek en zijn producten. Die nationale parken zullen door binnen- en buitenlandse toeristen uitgroeien tot een motor voor recreatieve ontwikkeling met bijkomende jobs en investeringen als gevolg.

Een Nationaal Park moet volgens de Vlaamse oproep een voldoende omvang hebben en voldoende aaneengesloten zijn om de aanwezige natuur duurzaam in stand te kunnen houden. De Brabantse Wouden voldoen hier met meer dan 10.000 ha natuurgebied ruimschoots aan. De natuurlijke ruggengraat van de Brabantse wouden bestaat uit het Zoniënwoud, het Meerdaalwoud, de Dijle-, Laan- en IJsevallei en het Hallerbos.
 
 
Br wouden
 
 

Het gebied kent vandaag reeds tal van sterke troeven. De Brabantse Wouden omvatten bijvoorbeeld de grootste oppervlakte aan eeuwenoud bos in Vlaanderen. Door zijn unieke samenstelling vormt het een habitat voor uitzonderlijke fauna en flora. Het gebied kent een typerend golvend reliëf met kenmerkende holle wegen, struiken en bomen. Daarnaast vormt de uitzonderlijke verzameling van oude dikke bomen een ecologische en recreatieve troef. Deze levende monumenten vormen de kern van de Brabantse wouden, maar ook in de kleinere bossen en parken en langs de meanderende rivieren en valleien krioelt het van leven.

De jury vond het project van de Brabantse Wouden een sterk dossier. Het heeft internationale allure en goede aanknopingspunten voor de unieke kwaliteiten van het gebied. Het geheel straalt ambitie uit en is overtuigend.

Naast de Brabantse Wouden huisvest Vlaams-Brabant een kandidaat Landschapspark het poject Boerenlandschap Pajottenland. Amper zo’n 10 km van Brussel kronkelt de Zenne door het landschap van het Pajottenland en de Zennevalei. Het typerende glooiende landschap herbergt een groot aantal plaatsen waar Pieter Bruegel zijn inspiratie haalde voor zijn meesterwerken. Je kan er de typische Brabantse trekpaarden terugvinden en unieke lambiekbieren degusteren. Het Pajottenland biedt een uniek samenspel van natuur, erfgoed en cultuur. Via de erkenning als Landschapspark worden de troeven van Vlaams-Brabant extra in de kijker gezet. Daarbij komt dat er ondersteuning komt van de Vlaamse overheid voor behoud van de natuur, de duurzame inrichting van het gebied en de toeristische ontwikkeling van de regio.