parallax background

Bronzen borstbeeld voor ereburger

07/01/2011
Vlaamse regering sluit komst afvaloven niet uit
28/12/2010
“Vlaamse regering geraakt Kasteel van Ham niet kwijt”
25/01/2011
 

Raymond Impanis krijgt vrijwel zeker een bronzen borsbeeld op het Dorpsplein naast de kerk van Berg (Kampenhout). Burgemeester Jean Meeus (CD&V) zal dat maandag voorstellen aan het college van Burgemeester en Schepenen en op 13 januari aan de gemeenteraad. Hij verwacht weinig of geen tegenkanting. Meeus maakte dit gisteren bekend na de begrafenis van de wielerlegende die op oudejaarsavond op 85-jarige leeftijd overleed.Herman Meersseman
De Sint-Servaeskerk van Berg zat gisterochtend afgeladen vol. Ruim vijfhonderd oudere en jongere wielergloriën en andere sportfiguren, wedstrijdorganisatoren, wielerfans, journalisten, familie en vrienden kwamen afscheid nemen van het 'Bakkertje van Berg'.

Tijdens en na de dienst werd benadrukt dat Raymond Impanis niet alleen een uitzonderlijk wielrenner, maar ook een heel innemende persoonlijkheid was. Ex-journalist Mark Vanlombeek en VRT-wielericoon Michel Wuyts herinnerden vooral zijn uitstapjes naar de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Spanje. "Tafelen met Raymond was zalig", zegden zij. "Pure gezelligheid, hij was een boeiende verteller. En hij kon genieten van een stevige whisky en een goed glas wijn".

Respect en waardering
Op de emotionele maar serene plechtigheid waren ook de burgemeester en de vijf schepenen van Kampenhout - Kris Leaerts (CD&V), Stefaan Peremans (CD&V), Greet Willems (CD&V), Stefan Imbrechts (CD&V) en Gwenny De Vroe (Open VLD) aanwezig.

"Dat is het minste wat wij konden doen uit respect en waardering voor deze vooraanstaande sportman en fantastische mens die sinds 1999 één van de ereburgers van Kampenhout is", zegt burgemeester Meeus. De vijf andere ereburgers zijn ex-atlete Kim Gevaert, Mount-Everest-bedwinger Stef Maginelle, zanger Will Tura, dirigent en stichter van de Kampenhoutse muziekschool Jules Penninckx en toondichter Armand Preud'homme die een tijdje in Kampenhout woonde. Raymond Impanis is na Preud'homme de tweede ereburger die overlijdt, maar de eerste die een standbeeld krijgt. Al heeft ook Preud'homme er één, in Hasselt. "Het grote verschil is, dat Raymond hier geboren en getogen is, en dat hij zelf heeft gevraagd begraven te worden in de kerk waar hij 85 jaar geleden gedoopt is, in de schaduw van de bakkerij waar hij jarenlang gewoond heeft", aldus Jean Meeus. Impanis-fietsroute
Het bronzen borstbeeld krijgt een plaats op het Dorpsplein van Berg, start- en aankomstplaats van de 35 kilometer lange 'Raymond Impanis fietsroute'. De route loopt door de meest groene plekken van de vier deelgemeenten van Kampenhout: Berg, Nederokkerzeel, Buken en Kampenhout-Relst. Het is de bedoeling het beeld nog dit jaar in te huldigen, maar omdat de hele procedure nog moet worden opgestart en nog een kunstenaar moet worden aangeduid om het bronzen beeld te vervaardigen, lijkt de lente van 2012 realistischer.


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.