parallax background

Crevits bijt van zich af over aanpak overstromingen Denderbekken

15/01/2014
Gewesten discussiëren over betaling Europese boete
15/01/2014
Oppositie boos om belastingverhoging
17/01/2014
 

“Vlaanderen investeert niet 4.600 euro minder, maar 9.313 euro meer per kilometer bevaarbare waterwegen dan Wallonië. En het klopt dat er nog werk aan de winkel is in het Denderbekken, maar het klopt helemaal niet dat er niets gedaan is”. Dat heeft Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits geantwoord op de kritiek op haar aanpak van de overstromingsproblematiek in het Denderbekken.


De VRT-redactie pakte afgelopen weekend uit met een reportage over de aanpak van het overstromingsgevaar in het Denderbekken (zie onderaan dit artikel). Uit de reportage bleek onder meer dat moderniseringswerken aan stuwen en sluizen op zich laten wachten. Opvallend beeld was dat van de zandzakjes waarmee de dijk van Overboelare tijdelijk wordt versterkt. De VRT berekende ook dat Wallonië per kilometer bevaarbare waterwegen zo’n 4.600 euro meer zou investeren dan Vlaanderen.

Zandzakjes

Oppositiepartijen Open Vld, Vlaams Belang, Groen en LDD namen minister Crevits over de kwestie onder vuur. Volgens de oppositie heeft de minister in 2010 en 2011 beloftes gedaan (o.a. rond de vernieuwing van stuwen en sluizen), maar is er op het terrein weinig of niets gerealiseerd. “Als we kijken naar Wallonië, naar de beelden op tv, heeft iedereen gezien dat er daar een hoge dijk is met stenen. Wat zien we in Vlaanderen? Een hoop zandzakjes: beschamend om naar te kijken”, zo stelde Open Vld-politica Gwenny De Vroe.

Dat een aantal aangekondigde werken op zich laten wachten door procedures en studiewerk, mag voor Groen geen excuus zijn. “Als Vlaanderen onder water staat, zal u nog altijd aan het studeren zijn”, sneerde Hermes Sanctorum.

Ook vanuit de meerderheidspartijen N-VA en sp.a kwam er voorzichtige kritiek. Zij erkennen wel dat er de afgelopen jaren maatregelen zijn genomen, maar dat er snel bijkomende stappen nodig zijn.

Bijkomende maatregelen

Minister Crevits weerlegde eerst dat Vlaanderen per kilometer waterweg minder investeert dan Wallonië. “Integendeel, Vlaanderen investeert ruim 9.300 euro per kilometer bevaarbare waterweg meer”.

De CD&V-minister erkent wel dat er voor het Denderbekken nog werk aan de winkel is en dat een aantal aangekondigde werken langer op zich laten wachten dan voorzien. Ze maakt zich ook sterk dat er de komende maanden bijkomende stappen zullen gezet worden. De veelbesproken zandzakjes in Overboelare zijn een tijdelijke maatregel, zo benadrukte de minister. Ze verwees er daarbij wel fijntjes op dat die maatregel een gunstig advies heeft gekregen van Geraardsbergen (Open Vld’er Guido De Padt, red.)


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.