parallax background

Interza professionaliseert beheer vuilnisbakken in kampenhout

11/01/2023
COP 15: “luisteren naar elkaar, wederzijds respect en samenwerking” 
15/12/2022
Recordopbrengst Nacht van Gwenny & Co voor personen met beperking
16/01/2023
 

Vanaf 1 januari 2023 draagt de gemeente Kampenhout het beheer van de straatvuilnisbakjes over aan intercommunale Interza. Kampenhout volgt hiermee het voorbeeld van de 4 andere Interza-gemeenten Wezembeek-Oppem, Zaventem, Kraainem en Steenokkerzeel, die reeds eerder de stap zetten.

“Het grote voordeel van het beheer van de vuilnisbakjes door Interza, is de professionele opvolging ervan,” weet schepen van Leefmilieu, Gwenny De Vroe. “Interza verzamelt consequent gegevens rond de vullingsgraad, het zwerfvuil en het type afval rond de bakjes, waardoor jaar na jaar het beheer verfijnd kan worden. Vuilnisbakjes zijn steeds meer een dynamisch gegeven: op sommige plekken komen er bij, op andere plekken worden ze weggehaald. Het is ook een kwestie om elk vuilnisbakje voldoende regelmatig leeg te maken. Voor sommige is dat één keer per week, andere moeten regelmatiger leeggemaakt worden. Ook dat moet goed worden opgevolgd.”


Interza houdt ook een oogje in het zeil rond de inhoud van de afvalbakjes. “Sommige inwoners gebruiken de straatvuilnisbakjes om het afval van thuis erin of ernaast te deponeren. Wanneer we dat opmerken, voeren we extra controles door, tot zelfs met de sluikstortcamera,” vult Jan Buysse, directeur van Interza aan.    

 

De overdracht geldt voorlopig voor één jaar, al twijfelt niemand eraan dat dit ook nadien zal worden verdergezet. “Vuilnisbakjesbeheer is steeds meer een gespecialiseerde activiteit, waarbij data worden verzameld en informatiesystemen worden ingezet. Vroeg of laat zal elke gemeente op deze trein moeten stappen. Intercommunales hebben hierin een belangrijke taak,” aldus nog Jan Buysse.


Elke opstart kent zijn kleinere of grotere moeilijkheden, zo leert ook de ervaring in andere gemeenten. Inwoners van Kampenhout die opmerken dat een vuilnisbakje begin januari wat vergeten lijkt, mogen dit melden aan info@interza.be.