parallax background

Tiny houses: compact, kwalitatief en trendy

16/04/2021
Vachthonger: 10% stijging van de aankoop van pups & kittens in 2020
14/04/2021
Kampenhout toont ambitie om de groenste gemeente te worden
20/04/2021
 

De omstandigheden in de 21ste eeuw dwingen ons de open ruimte slim en efficiënt te gebruiken, met respect voor de noden van mensen, dieren en natuur. Innovatie en creativiteit zijn onmiskenbaar nodig om een antwoord op de problemen op de woningmarkt te bieden. Het Vlaams regeerakkoord engageert zich om het gebruik van nieuwe woonvormen te stimuleren. Eén van deze nieuwe, experimentele woonvormen die momenteel in de lift zitten, zijn de tiny houses.

Deze uit de VS overgewaaide hype voorziet in compacte woningen met een bewoonbare oppervlakte van gemiddeld 15 vierkante meter en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Deze woningen zijn al dan niet verplaatsbaar op wielen. Door een creatief gebruik van de ruimte en van slimme technologieën wordt op een heel beperkte ruimte in een zo groot mogelijk comfort voorzien. Voor 30.000 tot 60.000 euro kan iemand zich vandaag al een tiny house aanschaffen. Het is een algemene vaststelling dat de regelgeving altijd de vernieuwende concepten achterna hinkt.

Om te komen tot een aangepast juridisch kader werkt de Vlaamse administratie momenteel aan een inventarisatie van bestaande knelpunten. De proefprojecten experimentele woonvormen bevatten echter geen projecten met tiny houses. Daarom ben ik vragende partij om een nieuwe oproep te lanceren voor nieuwe woonvormen die momenteel nog geen deel uitmaken van de eerste proefomgeving experimentele woonvormen. Bij het voorziene onderzoek in drie fases zullen de tiny houses, als onderdeel van de categorie kleinschalig wonen, aan bod komen.

Geïnteresseerd naar mijn tussenkomst in de commissie Wonen over tiny houses? Neem zeker een kijkje op: https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1469333/verslag/1475656

Een antwoord op je vele vragen m.b.t. tiny houses kan je al terugvinden op de Facebookgroep "Tiny House Vlaanderen" en op https://tinyhouses.vlaanderen/. Moesten er toch nog bijkomende vragen zijn, aarzel dan niet om mij te contacteren.
 
 
3
Voorbeeld van een tiny house