parallax background

Vachthonger: 10% stijging van de aankoop van pups & kittens in 2020

14/04/2021
100 extra bomen voor toekomstig sport- en landschapspark
26/03/2021
Tiny houses: compact, kwalitatief en trendy
16/04/2021
 

De aankoop van pups en kittens is door de coronapandemie met zo'n 10% gestegen. Die cijfers maakte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bekend tijdens de commissievergadering van 31 maart 2021. Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe ondervroeg de minister over de impulsaankopen. "Vanuit de praktijk ontving ik al verschillende signalen die we nu bevestigd zien door de cijfers van het departement Dierenwelzijn. In januari jl. kon de minister de cijfers nog niet bevestigen en meende dat er in de totaliteit geen opvallende stijging van nieuwe honden te bemerken was. Nu krijgen we echter duidelijkheid over de getuigenissen vanuit de asielen."

In De Standaard van 13 maart jl. verscheen een artikel onder de sprekende titel ‘Vachthonger’. Daarin wordt aan de hand van allerhande getuigenissen beweerd dat de vraag naar kittens en pups dermate massaal is dat de broodfok blijkbaar hoogdagen beleeft. Vanuit de asielen kijkt men nu al met een bang hart naar het najaar. Dan zullen naar verwachting veel van deze dieren in de asielen terechtkomen, als de situatie zich na de covidpandemie normaliseert. Tegelijkertijd blijkt de vraag bij de asielen naar honden en katten vandaag al dermate hoog dat ook zij de vraag niet kunnen volgen.

Omtrent het opvolgen van cijfers is mevrouw De Vroe duidelijk: meten is weten. "Als we in Vlaanderen een gedetailleerd zicht willen krijgen op de zogenaamde niet-gedefinieerde broodfok of de toestand in de asielen, moeten gaan voor een gedetailleerde registratie, en daar wringt momenteel nog het schoentje. Ik weet dat het extra werk en administratie met zich meebrengt, maar het is uitermate belangrijk om een gericht en effectief beleid te voeren."