parallax background

Verbod op onverdoofd slachten houdt stand

23/12/2020
Winterzoektocht in Kampenhout
16/11/2020
Vlaanderen maakt volgend jaar 1,2 miljoen euro vrij voor dierenasielen
29/12/2020
 

Het Europees Hof van Justitie besloot op 17/12 dat het Vlaams verbod op onverdoofd slachten niet in strijd is met het Europees recht. “Onnodig dierenleed om religieuze redenen is simpelweg niet te verantwoorden. Daarom hebben ze in 2017 een pragmatische regeling uitgewerkt die rekening houdt met zowel het dierenwelzijn als religieuze voorschriften”, legt Gwenny De Vroe uit.

Verschillende joodse en islamitische organisaties trokken tegen het verbod naar het Grondwettelijk Hof. Die stelde een prejudiciële vraag aan het Europees Hof. Het arrest komt wel als een verrassing. Enkele maanden geleden adviseerde de advocaat-generaal van het Europees Hof om het decreet te vernietigen. Hij vond dat “de ‘kern’ van de betrokken religieuze praktijk, namelijk het ritueel slachten, niet mag worden aangetast.”

Maar het uiteindelijke arrest vindt juist dat dit wel kan. Het benadrukt dat onverdoofd slachten in de Europese Unie “bij wijze van uitzondering is toegestaan om te verzekeren dat de vrijheid van godsdienst wordt geëerbiedigd”. Dat weerhoudt lidstaten er evenwel niet van om bij rituele slachtingen “dieren bij het doden uitgebreider te beschermen.” De voorwaarde is evenwel dat dierenwelzijn en de vrijheid van godsdienst met elkaar worden verzoend. Het arrest zet nu de deur open voor de uitrol van een verbod op onverdoofd slachten in andere Europese landen.

Met dit arrest staan we weer een stap dichter bij een wereld zonder onnodig dierenleed”, aldus Gwenny De Vroe. Die positiviteit werd gedeeld door GAIA-topman Michel Vandenbosch: “vandaag is één van de mooiste dagen uit mijn leven.”